Kodin valaistus on usein jäänyt perinteiden, tottumusten ja aiemmin tehtyjen ratkaisujen varaan. Kattolamppu keskellä huonetta ja pistorasia nurkassa oli periaate, jolla suurten ikäpolvien ensimmäiset omat kodit aikanaan rakennettiin. Suunnittelun huippua edustivat verholaudan taakse asennetut loisteputket 60- ja 70-luvuilla.

Valaistuksen osalta monessa kodissa eletään yhä vuosikymmenten takaista aikaa. Syynä tähän lienevät tiedon puute uusista valaistusratkaisuista, vanhat valaisimet sekä tottumus perinteisen hehkulamppuun.

Erityisen tärkeää on, etteivät uusien talojen rakentajat anna vanhojen periaatteiden kahlita itseään. Lamppujen ja valaisinten valmistajat tekevät kehitystyötä, joka on tuottanut valolähteisiin liittyviä teknisiä innovaatioita sekä kotitalouksien, julkisten tilojen, toimistojen ja teollisuuden erityistarpeet huomioonottavia ratkaisuja.

Kehityksen siivittäjänä on osaltaan pyrkimys pienempään energian kulutukseen ja suurempaan hyötysuhteeseen. Tarjolla on nyt edullisia matalaenergialamppuja, joiden myötä osavastuu kestävästä kehityksestä on siirtynyt koteihin.

Säästö sähkölaskussa tietenkin lämmittää mieltä, mutta uusien valaistusratkaisujen suurin hyöty koetaan asumisen viihtyisyytenä. Osa on puhdasta psykologiaa: valon määrä vaikuttaa ratkaisevasti ihmisen vireystilaan. Tämä on jokaisen helppo itse todeta juuri nyt, kun lähestymme vuoden pimeintä aikaa.

Valo ohjaa myös tunnelmia ja mielialaa. Punainen valo luo lämpöä, dynamiikkaa ja vitaalisuutta, kun taas sinisen ilmavuus ja keveys kannustavat ajatteluun ja haaveiluun. Vihreä valo rauhoittaa ja tasapainottaa olon levolliseksi.

Tutustu uusin lamppuihin ja valaisimiin

Joissain valaisimissa vanhan lampun tilalle voi asentaa uuden, joka antaa juuri halutun tyyppistä valoa. Valita voi lukuisista lampputyypeistä, jotka luovat esimerkiksi pehmeän valkoista tunnelmaa tai vaikutelman luonnollisesta päivänvalosta. Useimmiten kannattaa valita myös uusi valaisin, jotta lopputulos on täydellinen. Enää ei siis tarvitse valita perinteisen hehkulampun tai isokokoisen loistelampun välillä.

Asumisessa on viihtyisyyden lisäksi tärkeää aina myös toimivuus. Eri huonetilat on suunniteltu erialisiin tarpeisiin kuten kotitöille, viihtymiselle, rauhoittumiselle ja kauneudenhoidolle. Viimeistään tällöin astuvat kuvaan valaisimet ja niiden sijoittelu. Eri valmistajien valaisimiin voit tutustua verkkosivuilla www.sstl.fi/galleria/asuntovalaisimet Aiheesta on saatu paljon uutta tutkimuspohjaista tietoa, joka auttaa valitsemaan oikeat valaisimet ja niihin tarkoitetut lamput. Kannattaa tutustua eri valaisintyyppeihin ajan kanssa valaisinliikkeissä, -näyttelyissä ja hankkia tietoa valaisinvalmistajien internet-sivuilta.

Valaistuksella on mahdollisuus tehdä kodista todella näyttävä ja lisätä sen arvoa. Tällöin tulee muistaa korkea taso koko sähköistyksessä, jolloin puhutaan myös sähkölämmityksen uusista ratkaisuista sekä kodin toimintoja – myös valaistusta -ohjaavasta automaatiosta.

Sisätiloissa arvokkuutta luo arkkitehtuurin korostaminen yhteensopivilla valaisimilla ja niiden harkitulla sijoittelulla. Ulkona puolestaan uuden tyyppisellä julkisivun, kulkuväylien ja pihan eri kohteiden valaistuksella voi luoda uskomattoman upean kokonaisuuden. Samalla hyvällä suunnittelulla on varmistettava se, etteivät valaistusratkaisut häikäise tai estä pihan näkymistä ikkunasta ulos katsottaessa. Ulko- ja pihavalaisimiin voit tutustua sivuilla www.sstl.fi/galleria/pihavalaisimet

Varmaa on, että uusiin valaistusratkaisujen tutkiskelu verkossa tai kaupassa ei mene koskaan hukkaan – asui sitten yksiössä tai kartanossa.

Valaistusratkaisut toteuttaa paikallinen sähköurakoitsija, jonka löydät esim. www.urakoitsija.fi –palvelun kautta.