Kokemus asuinympäristön viihtyisyydestä, toimivuudesta ja vaivattomuudesta on hyvin henkilökohtainen. Yksi tapa vaikuttaa näihin asioihin on kiinnittää huomiota kodin sähköistystasoon. Mikäli rakennusta ei ole peruskorjattu viime vuosina, saattaa sähköistys olla todellakin vuosikymmenten takaisella tasolla. Tavallisessa huoneessa tämä voi merkitä kattolamppua, valokytkintä oven pielessä ja kahta pistorasiaa.

Tarpeet yksin kodin eri laitteiden käytölle ovat pakottaneet asukkaat turvautumaan jatkojohtojen pölyä kerääviin kasoihin tuolien takana ja pöytien alla. Valaistus on usein heikko eikä muukaan sähkövarustus vastaa tämän päivän arkisia tarpeita – hyvänä esimerkkinä pesutilat. Tuloksena on tyytymättömyys kodin toimivuuteen ja viihtyisyyteen.

Ratkaisu muutostarpeeseen voi löytyä uusista sähköistysratkaisuista, joihin kannattaa tutustua huolella, sillä ne tarjoavat remontoijalle paljon iloisia yllätyksiä.

Turvallisuus, helppohoitoisuus, viihtyvyys, toimivuus, terveellisyys – mm. näitä piirteitä voi jokainen omassa asunnossaan ja piharakennuksissa kohentaa varsin yksinkertaisin toimin ja tuottein.

Jopa ahtauteen voi löytyä yllättävän helppoja luovia ratkaisuja, kun kodin tiloja järjestellään uudella tavalla.

Talosta ja piharakennuksista voi ottaa käyttämättömiä tai tehottomasti käytettyjä tiloja helposti asumiskäyttöön sähköistyksellä.

Esimerkiksi uudet sähkölämmitysjärjestelmät ovat helposti asennettavia ja niitä ohjaava automatiikka huolehtii tasapainosta asunnon nykyisen lämmitysjärjestelmän kanssa.

Tärkeää onkin tarkastella asunnon lisäksi koko rakennusta, tontin muita rakennuksia ja piha-alueita kokonaisuutena. Ketkä ja miten tätä kokonaisuutta käyttävät? Mitkä asiat harmittavat? Pohdintojen avuksi voi ottaa sähköistyksen tasoluokituksen. Sen tarkoituksena on selventää rakentajalle ja remontoijalle, millaisia sähköistysratkaisuja on mahdollisuus valita.

Tasoluokituksessa kuvataan eri ominaisuuksia, joita voidaan saada aikaan sähköisin ratkaisuin.

Tontin sähköistys

Tasoluokitus auttaa näkemään kokonaisuuden, sillä se ei käsittele ainoastaan asuntoa. Koko kiinteistö käsitellään neljänä erillisenä osana: tontti, rakennus, huoneisto ja yksittäinen huonetila.

Perustaso tarkoittaa pihalla ja piharakennuksissa mm. kello-ohjattuja pistorasioita auton lämmitykselle. Ulkoseinässä on numerovalo näkyvällä paikalla ja ajoväylät, kävelytiet, sisäänkäynnit ja katokset on valaistu. Tontilla on lisäksi käytettävissä perusliitännät puhelin- ja antennijärjestelmille.

Hyvä taso tontin sähköistyksessä merkitsee mm. autolämmityksen pistorasioiden rasiakohtaista ohjausta, porttisähköistystä, lähestymiskytkimiä ajo- ja kävelyteiden valaistuksissa sekä sähkölämmitettyjä kulkuteitä ja sadevesijärjestelmää.
Erinomainen taso sisältää mm. julkisivuvalaistuksen sekä turvavalaistusta tarpeen mukaan ja valaisinten huolto on optimoitu Nämä kuvaukset antavat viitteitä siitä, mitä hyvin suunnitellulla ja toteutetulla sähköistyksellä voidaan tontilla saada aikaan. Lumitöitä ja liukkautta voi välttää käytävien ja sadevesijärjestelmän lämmityksellä. Tontille kulkeminen helpottuu ratkaisevasti asentamalla kaukosäätimellä avattava sähköportti. Omaisuuden turvaa voi puolestaan oleellisesti parantaa valaistuksella, kaukovalvonnalla ja hälytysjärjestelmillä sähkölukkoineen. Näkemyksellä toteutettu ulkovalaistus lisää myös viihtyisyyttä sekä pihalla että asunnossa. Jos hyvän tason ratkaisut sopivat parhaiten esim. tonttialueelle, niin rakennusta tai yksittäistä huonetilaa koskevat sähköistysratkaisut voidaan valita samasta tai eri tasoluokasta. Pääasia on, että asujat tunnistavat todelliset tarpeensa ja toiveensa. Sijoittamalla sähköistykseen voidaan jopa välttää tarpeeton kodinvaihto ja saada nykyisestä talosta pihoineen omien toiveiden mukainen kokonaisuus. Kuvia sähköistyksen uusista tuotteista voit selailla osoitteessa www.sstl.fi/galleria . josta on linkkejä tarkempiin tietoihin eri valmistajien verkkosivuilla. Sähköistyksen toteutukseen löydät paikallisen sähköurakoitsijan esim. www.urakoitsija.fi–palvelusta.