Kukapa ei toivoisi itselleen toimivaa ja viihtyisää kotia. Uudisrakentaja hahmottelee unelmansa tyhjälle valkealle paperille, kun remontoija koettelee luovuuttaan annettujen raamien sisällä.

Kokemus kertoo, että sieltä täältä paikkailemalla ei yleensä saavuteta hyvää lopputulosta. Siksi vanhemmassa kohteessa kannattaa ottaa reippaat otteet käyttöön ja arvioida rehellisesti asunnon kunto kaikilta osin. Vasta tällöin saa kokonaisnäkemyksen, jonka varaan voi suunnitella johdonmukaisen remontin eri osa-alueineen.

Sähköistys vaikuttaa oleellisesti kodin toimivuuteen. Laadukkaasti toteutettuna sen nostaa selkeästi asunnon arvoa, joten sähköistystason nostoon käytetty raha on hyvässä tallessa ja kasvaa korkoa.

Nykyisin sähköistyksellä ei enää tarkoiteta taloussähköä pistorasioineen ja kattolamppuineen. Kyse on pikemminkin sähkön mahdollistamasta kokonaisuudesta, joka herättää uuden kodin henkiin ja huolehtii sen asukkaista.

Kodin sähkölaitteiden määrälle ei näy rajaa, sillä kuluttajat kohtaavat jatkossakin uusia tarpeita ja tekniikka tarjoaa niihin toinen toistaan osuvampia ratkaisuja. Remontissa ei riitä, että sähköistys päivitetään vastaamaan tämän päivän tasoa, vaan on ajateltava myös tulevaisuuteen. Jos suunnittelu tehdään vanhoilla opeilla, tuskailevat viimeistään seuraavat asukkaat seinän vieriä mutkittelevia jatkojohtoja.

Uutta ilmettä ja toimivuutta kotiin

Tietoliikenteen tarpeet ovat tulleet kotiin kuin huomaamatta. Aiemmin vain pistorasiaan liitetty tietokone tarvitsee nyt yhteyden internetiin ja talon muihin tietokoneisiin. Joissakin kodeissa on ehditty ihmetellä kodin mediaviihdekeskuksen tietoverkkotarpeita eikä mene kauaakaan, kun kodinkoneet lataavat käyttöjärjestelmäpäivityksiään verkosta.

Verkko- ja antennikaapelien pyörimisen jaloissa voi välttää suunnittelemalla kotiin yleiskaapeloinnin, joka kattaa mahdollisimman ison osan asunnosta. Näin tietoliikenteen ja antennisignaalin voi ottaa käyttöön aina siellä, missä se kulloinkin on tarpeen.

Tämä mahdollistaa myös keskitetyn ja automaattisesti hoidetun kodinohjauksen, jonka suosio on lähtenyt kovaan kasvuun. Lämmön-, valaistuksen ja hälyttimien kytkentä- ja säätöautomatiikka on jo arkipäivää. Kattava yleiskaapelointi kannustaa ottamaan käyttöön uusia sovelluksia kuten lukitusten, verhomoottoreiden ja autotallin ovien säädön ja valvonnan. Asujan kannalta tämä lisää mukavuutta ja turvallisuutta sekä säästöä energialaskussa.

Valaistus ratkaisee paljon

Kodin tunnelma, toimivuus ja turvallisuus luodaan osaltaan valaistuksella. Uudet valaistusratkaisut tarjoavat paljon mahdollisuuksia erilaisiin käyttötarpeisiin niin sisällä kuin ulkonakin. Lamppujen valmistajat ovat tutkineet perusteellisesti valoa, sen lähteitä, energian kulutusta ja valon vaikutusta ihmiseen. Valaisinten suunnittelijat ovat tehneet paljon työtä tuodakseen esiin näiden uusien valonlähteiden parhaat ominaisuudet. Tarjolla on runsaasti uusia valaistusratkaisuja erikoistarpeisiin ja kodin eri tiloihin. Uutta tekniikkaa voi käyttää kodin perusvalaistuksessakin, jolloin saadaan uutta ilmettä. Olohuoneen vanha kattovalaisin ja sen tutut 60 W hehkulankalamput tuntuvat aikansa eläneiltä, kun astuu sisään valaisinliikkeeseen. Siellä kannattaa tutustua valaisinten lisäksi myös erilaisiin lamppuihin.

Valaistuksen suunnittelu kiinnostaa yhä useampia, jopa harrastustasolle asti. Valo on vahvimpia tunnelman luojia ja sisustuksen elementtejä. Vain valitsemalla uudentyyppisen lampun vanhaan valaisimeen, voi huoneen värisävyä ja valon määrää muuttaa. Uusimalla koko valaisimen ja hankkimalla muutaman uuden, voi korostaa huonetilan arkkitehtuuria ja yksityiskohtia. Samalla valaistuksen voi suunnitella vaihtuvaksi eri tarpeiden mukaan aina palapelin teosta romanttiseen illallishetkeen.

Sähkölämmitys tarjoaa asumismukavuutta ja säästöjä, mikä on hyvä syy remontoijalle perehtyä sen tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin. Sähköisen lattialämmityksen tuotteiden kehitys on ollut nopeaa ja uudet kätevät tavat asentaa tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon muuallekin kuin kosteisiin tiloihin. Kattolämmityskin on jo monelle tuttu, kun taas ikkunalämmitys on hyvä esimerkki uudesta lämmönlähteestä.

Tarkat säätöjärjestelmät hoitavat eri lämmittimien yhteistoiminnan niin, että lämpöä on juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Asujalle tämä merkitsee tasaista huonelämpöä ilman vedon tunnetta. Kun säätö huomioi asumistarpeet ja sähkötariffit, remontin jälkeen voidaan päästä huomattaviin säästöihin.