Valaistus on tärkeä osa keittiön suunnittelua sillä se vaikuttaa ulkonäön ja viihtyvyyden lisäksi toimivuuteen. Liian usein valinta tehdään valaisimen, valonlähteen, muodin tai hinnan mukaan. Niitä tärkeämpää on kuitenkin se, mihin paikkaan ja mihin tarkoitukseen valoa tarvitaan.

Keittiötä voidaan pitää yhtenä kodin vaikeimmin valaistavana tilana, sillä ruoanvalmistuksen lisäksi siinä usein ruokaillaan ja oleskellaan. Monesti illanistujaistenkin suosituin paikka on - mikäs muu kuin keittiö.

Kattava sähköistys on toimivan keittiön lähtökohta ja valaistus syntyykin luontevasti osana sähkösuunnitelmaa. Valitettavasti se jää silloin usein perustasolle, vaikka täyttää toki määräykset.

Suunnittele huolella

Ammattitaitoinen keittiösuunnittelija huomioi toimivuuden ja esteettisyyden paremmin, mutta parhaan lopputuloksen saa kun osallistuu itse aktiivisesti valaistuksen suunnitteluun. Valaistukseen sopivia tuotteita löydät osoitteesta http://www.sstl.fi/galleria/Asuntovalaisimet

Heti alkuun kannattaa ajatella valaisinta ja sen sisältämää valonlähdettä eli lamppua eri asioina, jotka kumpikin vaativat päätöksiä. Jokaisella lampputyypillä on ominainen sähkönkulutus ja tuotetun valon määrä. Sen lisäksi sen valolla on ns. värilämpötila, joka ratkaisee kuinka valkoiselta lampun tuottama valo näyttää ja kuinka se vaikuttaa ihmisen virkeyteen.

Hehkulampun värintoisto on hyvä, väri rentouttava ja valo välkkymätön. Se kuluttaa paljon energiaa, tuottaa lämpöä ja on lyhytikäinen. Halogeenilamppu on käytännössä halogeenikaasussa oleva hehkulamppu, joka on helppo suunnata. Se kestää noin kaksinkertaisen ajan hehkulamppuun verrattuna, mutta lämpenee lähes yhtä paljon.

Uutta tekniikkaa

Loistelamppuja on laaja väri- ja laatuvalikoima sisustustarkoituksista varastolamppuihin asti. Pitkä käyttöikä on suuri plussa, mutta heikkoutena on silmiä rasittava 100 Hz välkyntä. Sen voi välttää valitsemalla EL- tai HF-merkinnällä varustetun valaisimen, jossa elektroninen liitäntälaite korvaa perinteisen sytyttimen ja kuristimen. Tämä ratkaisu mahdollistaa myös valon säädön himmentämällä.

LED-lamput ovat pieniä, kestäviä ja turvallisia. Niiden valoteho jää kuitenkin murto-osaan tarpeesta eikä valo ei ole tasaista. LED on toistaiseksi keittiössäkin vain sisustusvalaisin, jota voi käyttää harkitusti tehosteena. Yleisvalona ja työtasojen valaistuksessa kannattaa nojata muihin vaihtoehtoihin, joissa kehitys on ollut viime vuosinakin nopeaa niin valonlähteiden kuin valaisimien osalta.

Suunnittelussa tulee varmistaa, että työtasojen valon ja valaisinten määrä on riittävä ja että liesituulettimessakin on lamput. Yllätyksiä voi joskus tulla esimerkiksi kaappien jäädessä pimeiksi.

Valaistuksen ohjaus kannattaa keskittää oven pieleen, jotta yksittäisiä valaisimia ei tarvitse kierrellä erikseen sytyttämässä ja sammuttamassa. Keskittää voi myös erikseen kytkettävät valaisimet. Keittiön yleisvalo puolestaan on miellyttävä himmentää päivällisen ajaksi ja antaa kynttilöiden tuoda tunnelmaa. Kytkimiin voit tutustua osoitteessa www.sstl.fi/galleria/Pistorasiat_kytkimet

Keittiövalaistuksen asennus tulee tehdä aina kiinteästi ammattimiehen toimesta. Hän varmistaa asennuksen ja valaisimen turvallisuuden. Tämä on tärkeää, sillä valaisimien ennakko tarkastusvaatimusta ei enää ole ja sähkölaitteiden halpatuonti on kasvussa. Varminta on hankkia valaisimet sähköasentajan kautta, sähköliikkeestä tai turvautua tunnettujen valmistajien tuotteisiin.

Keittiön ja kodin sähköistykseen sopivia ammattilaistuotteita voit katsella osoitteessa www.sstl.fi/galleria. Lisätietoa uusista sähköistysratkaisuista saat mm. SSTL:n jäsenyrityksiltä, joiden verkkosivujen linkit löydät osoitteesta www.sstl.fi. Toteutukseen löydät paikallisen sähköurakoitsijan esim. www.urakoitsija.fi –palvelun kautta.