Monissa uusissa kauppakeskuksissa, toimistotaloissa ja muissa yrityskiinteistöissä on otettu käyttöön valaistuksenohjausjärjestelmä, joka reagoi käyttäjien tarpeisiin.

Seuraava tavoite on, että valaistuksenohjaus oppii tuntemaan ja jopa ennakoimaan kiinteistön käyttäjien tarpeet koneoppivien algoritmien avulla, suomalaisen valaistusteknologiayritys Helvarin toimitusjohtaja Adel Hattab sanoo.

Viime syksystä alkaen Helvaria johtanut Hattab on tehnyt pitkän uran teollisuudessa, aiemmin muun muassa strategisista asiakkuuksista vastaavana johtajana kaivosteknologiayritys Outotecissa, automaation ja ohjelmistojen parissa teollisuuskonserni Metsossa ja sitä ennen pitkään eri tehtävissä Nokiassa.

Helvar ei myy valaisimia, vaan valaistuksenohjausjärjestelmiä. Yrityksiä kiinnostaa kuitenkin yleensä ensin kustannussäästö, ja siinä ensimmäinen helppo askel on siirtyä perinteisistä loisteputkivalaisimista led-valaisimiin. Tämä leikkaa jo yleensä 50-70 prosenttia valaistuksen sähkönkulutuksesta. Seuraava vaihe on älykäs keskitetty ohjaus, jonka avulla energian tarve vielä puolittuu...

Lue koko artikkeli