Hyvä Sähkönumerot.fi-palvelun tuotetietojen ylläpitäjä

Tässä uutiskirjeessä kerrotaan miten voit:
  • Ilmoittaa kaapelien rakennustuoteasetuksen (CPR) vaatimat palokäyttäytymistiedot, kun siirtymäaika päättyy 30.6.2017.
  • Varautua ETIM 7 julkaisuun ja tutustua ja täydentää jo ennakkoon vaadittavat tiedot.
 
 
   
 

Teknisten tietojen ilmoittaminen ETIM-standardin mukaisesti

Teknisten tietojen ilmoittamiseen käytetty ETIM-standardi kehittyy jatkuvasti. Nyt käytössä oleva versio 6.0 otettiin käyttöön huhtikuussa 2014 ja tämän jälkeen standardiin on tehty lukuisia täydennys- ja muutospyyntöjä, jotta standardi vastaisi jatkossakin mahdollisimman hyvin teknisten tuotteiden tuotetietovaatimuksia. Seuraava versio julkaistaan näillä näkymin elokuussa 2017.

Tuotetietojen ylläpitäjät voivat jo nyt varautua tulemiin muutoksiin, sillä Sähkönumerot.fi-palvelussa ETIM-tiedot voi jo täydentää kaikille niille ominaisuuksille, jotka on hyväksytty julkaistavaksi seuraavassa versiossa 7.0.

Sähkönumerot.fi-palvelu siirtyy käyttämään ETIM 7.0 heti kun se julkaistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että julkaisun jälkeen ETIM 6.0 mukaisia tietoja ei voi enää ylläpitää, mutta tiedot tallennetaan siirtymähetkellä siten, että jatkossakin on mahdollista tarvittaessa saada ETIM 6.0 mukainen BMEcat-tiedosto.

Älä siis vaihda tuotteen luokkaa ennakkoon, jos haluat jatkossa ladata Sähkönumerot.fi-palvelusta ETIM 6 -mukaiset tiedot BMEcat-tiedostoon. Tai ota itsellesi talteen BMEcat-tiedosto ETIM 6 -luokan mukaisista  tiedoista ennen luokan vaihtoa.

 
 
   
 

Kaapelien palokäyttäytymistietojen täydentäminen

Kaapeleille voi jo nyt täyttää rakennustuoteasetuksen (CPR) mukaiset palokäyttäytymistiedot. EU:n asetuksen mukaan 1.7.2017 jälkeen valmistajat ja maahantuojat saavat saattaa markkinoille vain CPR-luokan mukaista kaapelia käytettäväksi kohteisiin, joihin sitä pitää käyttää.

Käytä tuotekortilla Muokkaa ETIM -tietoja -toimintoa siirtyäksesi ETIM-tietojen syöttö ja tallennus -näkymään, jossa seuraavaan ETIM-versioon hyväksytyt ominaisuudet (6+) näkyvät oranssilla värillä.

Lisäksi on sovittu, että tuotteen perustiedoissa:

  • CPR-luokka (esimerkiksi Cca) lisätään tuotteen Tekniseen nimeen ja entistä paloluokitusta koskevaa tietoa (esimerkiksi F4A) ei enää käytetä.
  • CPR-luokka alaluokkineen lisätään Pitkä tuotenimi -kentän alkuun (esimerkiksi Cca-s1,d1,a2).
  • DoP-numeron voi merkitä ensi vaiheessa Pitkä tuotenimi -kenttään tai tuotekuvaukseen. Kun uusi Tuotetietostandardi 2017 otetaan myöhemmin tänä vuonna käyttöön, lisätään samalla Sähkönumerot.fi-palveluun oma kenttä DoP-numerolle.
  • Suoritustasoilmoituksen voi lisätä liitteenä tuotekortille. Tätä varten on luotu oma dokumenttiluokka: Suoritustasoilmoitus (DoP).
 
 
   
 

ETIM-luokka muuttuu mm. monilla kaapeli- ja valaisintuotteilla

Seuraavassa ETIM 7.0 -julkaisussa on yhdistetty monia kaapeli- ja valaisinluokkia. Tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin tuotteiden ETIM-luokka vaihtuu.

Kun ETIM 7.0 on otettu käyttöön, löydät vanhentuneet luokat helposti Tarkennetun haun ETIM-tiedot kriteerin Sisältää poistuneen ETIM-luokan avulla:

ETIM 6 mukaisen luokan tiedot eivät mene hukkaan, sillä kun tuotteelle vaihtaa uuden ETIM-luokan, kaikki ne ominaisuudet ja arvot, jotka ovat samoja kummassakin luokassa kopioituvat valmiiksi uuden luokan tietoihin, jolloin riittää, että täydennät vain muut uuden luokan mukaiset vaadittavat tiedot.

Katso uutiskirjeen alkuosasta lisää tietoa luokan vaihtamisesta ja ETIM 7 julkaisuun siirtymisestä.

 
 
   
 

Huomioithan kesälomat sähkönumeroasioissa!

Sähkönumerot.fi-itsepalvelu on käytössä normaalisti koko lomakauden ajan, vaikka STK:n toimisto on heinäkuussa lomalla.

Pyydäthän kuitenkin uudet tuotemerkit, -sarjat ja sähkönumeroalueet hyvissä ajoin kesäkuun puolella, sillä näitä ei itsepalvelussa pääse tekemään.

                 Hyvää kesää!