Äänessä | STK

Automaatiolla kodin sähkölasku kuriin – saa suorittaa!

Kirjoittanut Vesa Linja-aho | 14.11.2022

Älykodeista on puhuttu jo toista vuosikymmentä, mutta pitkään sovellukset ovat olleet lähinnä insinöörien ja insinöörinmielisten hauskanpitoa. Vain harvalle on oikeaa hyötyä siitä, että saunan saa kytkettyä päälle tekstiviestillä tai makuuhuoneen valaistuksen väriä voi säätää puhelimella.

Sähkön hinnan nousu ja etenkin sähkön pörssihinnan voimakas vaihtelu ovat nostaneet tarpeen älykodeille uusiin ulottuvuuksiin. Enää ei puhuta hifistelystä vaan sähköisten kuormien älykkäällä ohjauksella voi säästää selvää rahaa. Jos sähkö maksaa yöllä sentin tai kaksi kilowattitunnilta, mutta päivällä useita kymmeniä senttejä, sähkölämmitteisessä omakotitalossa (vuosikulutus 20 MWh) puhutaan vuositasolla vähintään satasten, jopa yli tuhannen euron säästöstä.

Älystä puhuminen on toki vain markkinointitermi: kyseessä ei ole varsinainen ”tekoäly” vaan varsin yksinkertainen tietokoneohjelma. Se hakee internetistä sähkön tuntihinnat ja optimoi lämmityksen ja lämminvesivaraajan päälläolon niin, että käyttövesi lämmitetään aamuyön halvimmilla tunneilla ja kiinteistön lämmitystä ohjataan kalleimmilta tunneilta halvimmille tunneille asumisviihtyvyys huomioiden.

Esimerkiksi huone- ja lattialämmityksen voi sammuttaa – pakkasen kireydestä riippuen – tunniksi tai jopa kahdeksi ilman, että se vaikuttaa asumisviihtyvyyteen.

Missä valmiit ratkaisut?

Internetin keskustelupalstoilla ja mediassa on ihmetelty avaimet käteen -ratkaisujen puutetta. Syy on sangen yksinkertainen: koska sähkö on ollut puoli-ilmaista, valmiita tuotteita tavallisen omakotiasukkaan sähkönsäästöön ei ole juuri kehitetty. Ja nyt kun niille olisi kysyntää, ihmetellään, että missä valmiit ratkaisut? Muutamia toki löytyy, esimerkiksi:

- tunnetuin markkinoilla lienee vuonna 2013 perustettu Optiwatti, jonka järjestelmä soveltuu erilaisiin kohteisiin omakotitaloista yrityskiinteistöihin. Järjestelmä osaa ohjata niin huonelämmitystä ilmalämpöpumppuineen kuin lämminvesivaraajaakin pörssisähkön hinnan sekä asunnossa oleskelun mukaisesti.

- kaukolämmitetyille taloyhtiöille suunnattu DNA:n Wattinen, joka optimoi lämmitystä huomioiden huoneiden lämpövaraavuuden ja sään ja sääennusteen. Pörssisähkön hintaa se ei valitettavasti ei huomioi.

- vuonna 2009 perustettu Trim Energy, jonka asuinkiinteistöille suunnattu järjestelmä osaa pörssisähkön käytön lisäksi optimoida kiinteistön aurinkovoimalan sähkön hyödyntämistä.

Kuvaavaa on, että erään toimijan verkkosivuilla artikkelin kirjoittajaa tervehtii pahoittelu-popup ”Tuotteittemme suuri kysyntä on ruuhkauttanut asiakaspalvelumme – Pyydämme uusia asiakkaita käyttämään yhteydenottolomaketta”.

Niukassa tarjonnassa kyse ei ole siitä, etteikö markkinatalous toimisi, vaan siitä, että valmista tuotetta ei kehitetä muutamassa kuukaudessa. Myyjä toki voisi sellaista myydä, mutta insinööri ei ehdi suunnitella eikä ainakaan testata. Siitä, että parissa päivässä protolevylle kasattu ja koodattu tuote ohjaa relettä pörssisähkön hinnan mukaan, on vielä kuukausikaupalla matkaa massamarkkinoiden luotettavuus-, käytettävyys- ja etenkin tietoturvavaatimukset täyttävään tuotteeseen. Peli on vasta alussa, ja markkinoilla on tilaa uusille tuotteille ja toimijoille.

Ohjelmointitaitoinen ja sähköturvallisuuslain mukaiset paperit omistava omakotiasukas voi toki askarrella sovelluksen itselleen. Jos sähköalan pätevyys puuttuu, tarvitaan sähköurakoitsija asentamaan esimerkiksi langattomasti ohjattavat kontaktorit keskukseen. Koodin kirjoittamiseen ei sähköpätevyyttä tarvita. Aiheesta kiinnostuneet harrastajat pääsevät liikkeelle esimerkiksi fissio.fi - tai Home Assistant -verkkosivustoihin tutustumalla.

Vesa Linja-aho
Kirjoittaja on sähkötekniikan diplomi-insinööri

Haluatko pysyä ajan tasalla alaan liittyvistä aiheista? Tutustu Sähköteknisen kaupan liiton uutiskirjeeseen, tilaa se itsellesi ja suosittele muille.