Edellisessä kirjoituksessani käsiteltiin kodin sähkölaskun pienentämistä automaation avulla, keskittyen valmiisiin avaimet käteen -ratkaisuihin. Kuukausimaksullisten palvelujen ja itseaskartelun välimaastoon mahtuu valmiita tuotesarjoja, joilla voi optimoida kodin lämmitystä ja muuta automaatiota asumisviihtyvyyttä parantaen ja rahaa säästäen. Tutustu tästä muutamiin ratkaisuihin:
Danfossin Icon-, Eco- ja Ally-tuotteet
Termostaatteihinkin vuosikymmeniä erikoistuneella monialayritys Danfossilla on laaja valikoima komponentteja ja kokonaisuuksia niin vesikiertoisen kuin sähkölämmityksenkin säätöön. Järjestelmät ovat integroitavissa Amazonin ja Googlen älykotijärjestelmiin ja ne on varustettu avoimilla ohjelmointirajapinnoilla, joten muiden ratkaisutoimittajien ja esimerkiksi ohjelmointitaitoisten harrastajien on mahdollista rakentaa omia älykotiratkaisujaan niiden päälle.
Schneiderin Wiser-älykotituotteet
Schneider Electricin Wiser-tuoteperheeseen kuuluu kattava valikoima älykotikomponentteja ohjattavista pistorasioista liike- ja vuototunnistimiin ja energiamittareihin. Mallistoon kuuluu myös älytermostaatti vesikiertoisille pattereille.
Enston ohjelmoitavat termostaatit
Enston sähkölämmitystuotevalikoimaan kuuluu puhelinsovelluksella ohjattava termostaatti. Ohjaus ja ohjelmointi tapahtuu paikallisesti Bluetooth-yhteyden avulla. Termostaatteihin on mahdollista ohjelmoida viikko-ohjelma esimerkiksi niin, että yöllä huoneissa on matalampi lämpötila. Osaan seinälle asennettavista lämmittimistä termostaatti on integroitu valmiiksi.
ABB-free@home
ABB:n free@home -älykotijärjestelmä mahdollistaa monipuolisen valaistuksen, lämmityksen ja muiden kodin toimintojen älykkään ohjauksen. Uudisrakentamista ja perusteellista sähköremonttia ajatellen yrityksen tuotevalikoimassa on valmiit ryhmäkeskukset, joka on kalustettu ABB-free@home-järjestelmän vaatimilla komponenteilla.
Olennaista on helppous
Olennaisin asia älykkäässä sähkönsäästössä on vaivattomuus: harva jaksaa käydä esimerkiksi kääntelemässä kodin pattereita viileämmälle, ellei kyseessä ole pidempi lomamatka. Puhelinsovelluksesta lämpötilan pudottaminen käy vaivattomasti, samoin kodin ohjelmoiminen niin, että yöllä on viileää, mutta makuuhuoneen lämpötila nousee mukavaksi juuri ennen heräämistä.
Turvallisuus edellä
Suurivirtaisten kuormien ohjaaminen tulisi aina tehdä kiinteästi asennetuilla komponenteilla. Hyväkuntoinen seinäpistorasia kestää 2000 watin lämpöpuhaltimen käytön, seinäpistorasiaan kytkettävä halpa wifi-ohjattava pistorasia välttämättä ei. Riski korostuu, mikäli turvallisuudeltaan puutteellisia viritelmiä käytetään ohjaamaan lämmitystä päälle silloin kun sähkö on halpaa – eli juuri öisin, kun talon asukkaat ovat nukkumassa.
Kuluttajaviestinnässä tulee aina korostaa, että kiinteiden asennusten tekeminen on sähköturvallisuuslain mukaista sähkötyötä, joka kuuluu Tukesin rekisteriin ilmoittautuneille sähköurakoitsijoille.
Realismia odotuksiin
Mediassa on kirjoitettu tapauksista, joissa sähkön kulutusta on pienennetty roimasti erilaisilla ratkaisuilla. Fysiikan laeille ei hienoinkaan kodinautomaatio voi mitään, ja jos sähkönkulutusta on leikattu useita kymmeniä prosentteja, taustalla on käytännössä aina vaihtoehtoinen lämmitystapa, ei itse energiankulutuksen leikkaaminen. Puulämmitysmahdollisuus on hyvä ratkaisu huoltovarmuuden kannalta, mutta yhteiskunnallisesti sähkölämmityksen korvaaminen saastuttavammalla lämmitysmuodolla ei ole tavoiteltava asia.
Marraskuussa tarkastetussa Oulun yliopiston väitöskirjassa, jossa seurattiin 10 kotitalouden energiankulutusta, havaittiin että älykotiratkaisuilla päästiin jopa 30 % säästöihin energiankulutuksessa. Euromääräinen säästö voi olla jopa tätä suurempi, jos kulutusta ohjataan yön halvimpien tuntien aikaan ja lämmitys katkaistaan poikkeuksellisen kalliilla tunnilla.
Vesa Linja-aho
Kirjoittaja on sähkötekniikan diplomi-insinööri
Haluatko pysyä ajan tasalla alaan liittyvistä aiheista? Tutustu Sähköteknisen kaupan liiton uutiskirjeeseen, tilaa se itsellesi ja suosittele muille.