Uusi vuosi toi STK ry:n hallitukseen kaksi uutta jäsentä, Minna Kautosen Onniselta ja Seppo Vähimaan Klinkmannilta, sekä uuden hallituksen puheenjohtajan, kun Sonepar Suomen Mika Höijer astuu jälleen ruoriin.
Kolmivuotiskauden alkajaisiksi tässä uuden puheenjohtajan ajatuksia sähköteknisen kaupan alan tilanteesta ja järjestötoimintamme haasteista, olkaapa hyvät!
- Vain taivas on rajana tämän alan liiketoimintamahdollisuuksille, STK:n uusi puheenjohtaja tuumii.
- Siitä pitävät yritysten ja yhteiskunnan kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän megatrendit huolen. Euroopassa sähköteknistä kauppaa vauhdittaa aurinkovoima, ja kyllä se näkyy ja tuntuu jo Pohjolassakin. Samoin älyjärjestelmät, jotka ohjaavat sähkön käyttöä, Mika Höijer sanoo.
Globaalisti tukkukaupan osuus näyttää vain kasvavan, kun valmistajat keskittyvät tuotekehitykseen ja valmistukseen. Tukkuja siis tarvitaan yhä vahvemmin, mutta Mika Höijerin mielestä se ei tarkoita, että kenelläkään olisi varaa levätä laakereillaan.
- Yleisesti automaation ja digitaalisuuden lisääntyminen edellyttää tukuilta palvelu- ja osaamistason nostoa: laatua, saatavuutta, toimitusnopeutta ja asiantuntemusta. Parhaimmillaan se olisi toimintaa kuin valmistajan teknisenä myyntiosastona, Höijer visioi.
Haasteitakin piisaa
- Miten osaamme myydä kaikkea tätä uutta, jolle nyt on kysyntää? Asiakaskysyntään sentään voimme vaikuttaa omalla viestinnällä ja myyntityöllä, mutta miten saisimme myös asentajayritykset myymään ja toteuttamaan niitä?
- Myymämme systeemit ja asiakas/toimittajaintegraatiot tulevat yhä monimutkaisemmiksi, joten kuvioon tulee mukaan tarve ymmärtää myös esimerkiksi kyberturvaa, Höijer pohdiskelee.
Entä mihin STK:n tapaista etujärjestöä lähitulevaisuudessa tarvitaan uuden nokkamiehen mielestä?
- Liittoa tarvitaan viemään sähköteknisen alan ilosanomaa eli viestiä siitä, miksi olemme tärkeä yhteiskunnalle ja kiinnostava ala tulevaisuuden työntekijöille. En epäile, eivätkö isot jäsenyrityksemme pärjäisi mainiosti ominkin neuvoin, mutta alan pk-yrityksille uskon STK:n olevan jatkossakin tärkeä ja hyödyllinen sekä edunvalvonnassa että rekrytointien kannalta.
- Toimialan sisällä etujärjestön tehtävä on kehittää alan toimintatapoja, ja esimerkiksi tuotetietokantamme Sähkönumerot on osalle jäsenistöstä aivan keskeinen liiketoiminnassa. Opiskelijaviestintä, tilastotuotanto, STUL-yhteistyö… kyllä liiton toiminnalla on meille kaikille merkitystä jatkossakin, Mika Höijer listaa.
Insinööri ja humanisti
- Omaan maailmankuvaani ovat eniten vaikuttaneet työskentelyvuodet ensin Saksassa nuorena insinöörinä ja sitten parivuotinen rupeama Kiinassa. Nyt olen kansainvälisen sähkötukun leivissä, ja kaikki tämä on opettanut tulemaan toimeen monenlaisten ihmisten kanssa. Tapaankin sanoa: ”Maaliin voi päästä eri tavoilla, ja lopputulos voi olla mainio kaikissa”.
Vapaa-ajalla Mika saa soveltaa vastavia oppeja, kun toimii mukana junnulätkä- ja futisvalmennuksessa. Tätä insinööriä kiinnostaa myös historia.
-1600-luvun Euroopan tapahtumat ja Kiinan historia antavat eväitä ymmärtää, miten on tultu tämän päivän tilanteeseen ja miksi ihmiset arvostavat eri asioita, Mika Höijer perustelee humanistista harrastustaan.
STK ry:n puheenjohtajuus merkitsi Höijerille myös luottamustehtävää Teknisen kaupan liiton hallituksessa ja lisäksi tukkukauppojen ääni kuuluu hänen kauttaan nyt myös Kaupan liiton hallituksessa.
– Alan luottamustoimet merkitsevät minulle kaksisuuntaista viestin vientiä. Koen edustavani tehtävässä nimenomaan sähköteknistä tukkukauppaa, en pelkästään Soneparia Suomessa.
- Kyllä alamme yritysten ja tukkukauppojen asiaa pitää tuoda esiin vahvojen liittojen edunvalvonnan kautta, ettei lainsäädännössä tai työmarkkinakeskusteluissa ainakaan vaikeutettaisi meidän toimintaamme. Kuulisinkin mielelläni jäsenyrityksiltä, mitä tavoitteita tai ideoita toivoisitte vietävän Kaupan liiton kautta eteenpäin, Mika Höijer kehottaa.
Haluatko pysyä ajan tasalla alaan liittyvistä aiheista? Tutustu Sähköteknisen kaupan liiton uutiskirjeeseen, tilaa se itsellesi ja suosittele muille.