STK järjesti yhdessä Tukesin ja SGS Fimkon kanssa 9.2. CE-merkintä sähkötuotteilla -webinaarin, joka perehdytti sähköalan eri rooleissa toimivat tahot CE-merkinnän saloihin. Webinaariin ilmoittautui ilahduttavat 150 kuulijaa ja koska aihe kiinnostaa varmasti muitakin, on webinaaritallenne vapaasti katsottavissa. Linkki tallenteeseen sekä asiantuntijoiden puheenvuorojen materiaalit ovat saatavilla osoitteessa stkliitto.fi/CE-webinaari.
Yhä useammin rakennuttaja edellyttää urakoitsijoilta, että myös sähkötuotteilla on CE-merkinnästä asianmukainen dokumentaatio olemassa lisättäväksi rakennuksen loppudokumentaatioon, minkä Sallamaari Muhonenkin STK:sta totesi avauspuheenvuorossaan. Sähkönumerot.fi-palvelusta urakoitsijan on helppo ladata tarvittavat dokumentit, mikäli tuotteen toimittajan on ne tuotteen tietoihin lisännyt. Tällä hetkellä palvelussa on ainoastaan 47 000 tuotteella tieto CE-merkinnästä, vaikka palvelussa kaikkiaan on 240 000 tuotteen tiedot eli toimittajien on hyvä muistaa päivittää tuotetiedot tämänkin tiedon kohdalta ajan tasalle.
Webinaarin alussa kuulimme neljää Tukesin asiantuntijaa: Tiia Salamäki kertoi aluksi CE-merkinnästä hieman yleisemmin mm. mille tuotteille CE-merkintä vaaditaan ja mitä mahdollisia sanktioita on luvassa, jos CE-merkintä ja siihen liittyvät asiakirjat eivät ole kunnossa. Tämän lisäksi perehdyttiin eri toimijoiden rooleihin – kuka katsotaan valmistajaksi, maahantuojaksi ja jakelijaksi - ja myös kysymykseen siitä, voiko asentajasta tulla valmistaja CE-merkinnän näkökulmasta Hanna Mustosen opastuksella.
Marika Keskinen selvensi, mitä kaikkia merkintöjä tuotteessa pitää olla ja mitä käyttöohjeiden tulee sisältää ja Seppo Niemi pureutui teknisten asiakirjojen muodossa kysymykseen siitä, miten todistaa itselleen, että tuote on kunnossa.
Webinaarin viimeisen asiantuntijapuheenvuoron piti Markus Ahvenus SGS Fimkosta ja hän valotti kuulijoille sähkö- ja elektroniikkatuotteiden tuotesertifioinnin maailmaa.
Tukesilta voi kysyä neuvoa CE-merkintäasioissa ja Tukes on myös kehittänyt Tunnen tuotteeni -oppimisalustan, jonka avulla yritys voi osoittaa tuntevansa tuotteitaan koskevat vaatimukset ja saada oikeuden käyttää Tunnen tuotteeni -merkintää markkinoinnissaan.