Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana oli 280 miljoonaa euroa. Se on 18,8 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä. Sähköteknisen kaupan liiton tilastossa edeltäneiden 12 kuukauden yhteenlaskettu myynti osoittaa 13,5 prosentin kasvua maaliskuun lopussa verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuotta aiemmin.
- Tilaston luvut myynnin arvon kasvusta heijastavat sekä talven aikana vallinnutta infran ja kiinteistöjen rakentamisen kovaa tahtia että samanaikaista raaka-aineiden, kuten alumiinin, teräksen ja kuparin, maailmanmarkkinahintojen kehitystä. Venäjän hyökkäyksen ja pakotteiden vaikutuksen voi odottaa näkyvän vasta viipeellä sähköteknisten tuotteiden tuotannon arvoketjussa ja rakennushankkeiden käynnistymisissä, arvioi Sähköteknisen kaupan liiton (STK) toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.
- Sähkötekninen ala on toiminut veturina tämän ajan suurissa kehityskuluissa, kuten ilmastonmuutoksen torjunnassa energiatehokkuuden ja päästöttömän liikenteen ratkaisuilla. Venäjän fossiilisesta energiasta irrottautumisessa toimialamme yritysten tuotteet ja ratkaisut tulevat olemaan aivan keskeisiä, kun kiihdytämme yhteiskunnan sähköistämistä huoltovarmuuden ja turvallisuutemme vuoksi, sanoo STK:n puheenjohtaja, Onninen oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.
- Valmiita ratkaisuja ja teknologiaa on ja toimialamme kehittää innovaatioita edelleen. Nyt sääntelykin myötävaikuttaa sähköistymisen hyväksi. Enää tarvitaan uusia osaajia ja tekijöitä, joten valtion ja kuntien on syytä satsata niin lähiopetukseen ammattikoulujen sähköteknisillä linjoilla kuin opetukseen ja tutkimukseen korkeakouluissa, Forss painottaa.
Vuosimyynnin kehitys verrattuna Ruotsiin
Vertailtaessa Suomen ja Ruotsin sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvoja, nähdään niiden kehittyneen viime vuosina lähes tasatahtiin. Vuonna 2021 tukkumyynnin kasvu verrattuna edellisvuoteen oli Suomessa 8,4 % ja Ruotsissa 9,1 %. Alla kaksi kehityksestä kertovaa graafia.