Visio SuomiAreenalla: Mahdollisuuksia, haasteita ja käytännön tekoja
Hyvinvointia sähköllä - visio 2040 -osuuden avauskeskustelu käsitteli sitä, kuinka paluuta vanhaan fossiilienergian käytön aikaan ei ole ja etenkin sitä, mitä uusia mahdollisuuksia sähköistymisen myötä avautuu Suomelle ja suomalaisille.
ETLAn Petri Rouvinen (vasemmalla) antaa tilannekuvan maamme haasteista ja kommentaattorit Ida Johansson, director of advisory services, Assemblin Caverion Group sekä Jani Vahvanen, tj., Schneider Electric Finland tuovat yritysten näkökulmia siihen, mitä pitää tehdä seuraavaksi vision toteuttamiseksi. Keskustelun juontaa Sallamaari Muhonen, tj. , Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.
Kulmakivet ovat uusilla paikoilla: kuinka nopeutamme ja mahdollistamme siirtymän pois fossiilisista polttoaineista ja samaan aikaan satsaamme energiatehokkuuteen taloyhtiöissä ja liikenteessä? Mitä pitää tapahtua päätöksenteossa, verkkoinvestoinneissa ja asenteissa, jotta sähköistymisalan hienosta visiosta tulee totta ja elinvoimaa ja hyvinvointia kaikille?
Keskustelijoina vasemmalta Jero Ahola, professori, LUT, Enni Ruokamo, erikoistutkija, SYKE, Tuukka Heikkilä, senior advisor, Energiateollisuus sekä Maarit Uusitalo, yksikön päällikkö, markkinaratkaisut, Fingrid. Keskustelun juontaa Sallamaari Muhonen, tj., Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.
Pienenevien ikäpolvien Suomi haluaa sähköistyä - mistä saamme riittävästi tekijöitä alan töihin ja yrittäjiksi? Kuinka kohtaavat nuorten odotukset työelämältä ja sähköalan yritysten tarpeet? Sähköistysala ratkoo haastetta mm. Näkymätön voima -kampanjalla yläasteikäisistä alkaen. Kuuntele suoraa puhetta nuorten itsensä näkökulmasta ja ratkaisuja ja onnistumisia yritysyhteistyön kokemusten kautta.
Keskustelijoina vasemmalta Wilhelmina Satola, opiskelija, Näkymätön voima -kampanja, Mari Aura, konsultoiva oppilaanohjaaja, Vantaan kaupunki, Jonna Tiainen, Senior Specialist, Thermal Design, The Switch, sekä Mikko Kaijalainen, liiketoimintajohtaja, toimitilat, Amplit Oy. Keskustelun juontaa Henkka Lindeman, tuottaja, REVO film Oy (vasemmalla).
Mitä urakoitsijat voivat tehdä alalle innostamiseksi? Entä mitä hyötyä on EU-päätösten seuraamisesta?
Näin kysyimme EuropeOnin pääsihteeri Julie Beaufilsilta hänen vieraillessaan Suomessa huhtikuun lopulla. Julie työskentelee Brysselissä Euroopan sähköurakoitsijaliittojen keskusjärjestössä, jonka jäsenliittoihin kuuluvilla 300 000 sähköurakointiyrityksellä on lähes kaksi miljoonaa työntekijää.
Viimeistään energiamurroksen myötä on osaavan työvoiman saatavuus noussut koko toimialan polttavimmaksi tulevaisuuden haasteeksi. Ympäröivässä yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset koskettavat myös STEKiä, jonka on aika arvioida toimintansa prioriteetteja ja etenkin vaikuttavuutta. Opetuksen ja opetusmateriaalien kehittämisen osalta se tarkoittaa opettajien parempaa hyödyntämistä oman työnsä asiantuntijoina.
Koottua tietoa tekniikan koulutusmahdollisuuksista
Opintojaan suunnittelevien kannattaa hakeutua tekniikan alalle, sillä uusia tekijöitä toden totta tarvitaan. Koulutusmahdollisuuksia ja suuntautumisvaihtoehtoja on paljon, sillä opintoja voi suorittaa ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Motiva on koonnut tietoa alan koulutuspoluista verkkosivuille, samoin tietoa tarjoavat eri toimijat: energia- ja LVISA-alat.
Sähköinsinöörit - SIL ry:n Sähköpäivä 2024 -seminaari pidettiin 14.8. Aalto-yliopiston Startup-keskus A Gridissä. Tämän vuoden teemana oli Varttisähkö tulee, oletko valmis? Puhujina ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sekä joukko sähköalan vaikuttajia.
Hyvinvointia sähköllä - visio 2040 -seminaari: Jäitkö paitsi tapahtumasta? Katso esitykset ja kuvat
Visioseminaarin yleisö inspiroitui huippuluokan kotimaisista ja kansainvälisistä esityksistä. Puhujiin kuuluivat mm. Julie Beaufils (General Secretary, EuropeOn) ja Jarkko Pellikka (Program Director, Industrial 5G, Nokia).
Ehdota Hyvinvointia sähköllä -uutiskirjeen tilaamista kaverille tai kollegalle, niin saatte molemmat kiinnostavan ja ajankohtaisen kattauksen noin kuusi kertaa vuodessa. Uutiskirjeen julkaisija on visiohanke, jonka allekirjoittajajärjestöt ovat STK, NSS, STUL, SESKO sekä STEK. Visiohankkeen yhteistyöyhteisöt ovat alan yrityksiä ja yhdistyksiä.