Sähköteknisen kaupan liiton suhdannekatsaus
Suhdannekuva kaikilla pääaloilla on pitkän aikavälin keskiarvoa synkempi, etenkin rakentamisessa ja teollisuudessa.
”Yleiseen talouskehitykseen nähden elokuun luottamuslukuja voi pitää hyvänä hetkellisenä torjuntavoittona. Yritysten luottamushan on heikentynyt jo lähes kaksi vuotta putkeen. Aikanaan tapahtuva talouden virkoaminenkin voi ottaa aikansa”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.
Rakentamisen luottamus hienoisessa nousussa
Elokuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku kohosi arvoon -32. Tilauskanta koheni hieman, mutta on yhä selvästi alle normaalin. Odotukset henkilöstömäärän suhteen ovat jatkaneet heikentymistään. EU-maista rakentamisen luottamus oli heinäkuussa kaikkein heikointa Suomessa.
Teollisuuden luottamus aavistuksen parempi
Teollisuudessa luottamus nousi pisteen verran saldolukemaan -19. Tuotannon ennakoidaan vähentyvän lähikuukausien aikana ja tilauskannat ovat jatkaneet ohentumistaan. Valmistuotevarastot ovat yhä selvästi normaalitasoa suuremmat. Kapasiteetti on täyskäytössä enää 55 % yrityksistä, mikä on yhden prosenttiyksikön pienempi osuus kuin edellisessä kuussa. Suomessa teollisuuden luottamus oli heinäkuussa yhä selvästi EU-maiden keskiarvoa heikompi.
Lähde:
Luottamusindikaattori (28.8., seuraava julkaistaan 27.9.), Elinkeinoelämän keskusliitto
Katso myös:
Talouden tilannekuva (jatkuvasti päivittyvä), Elinkeinoelämän keskusliitto
Teknologiateollisuuden talousnäkymät (jatkuvasti päivittyvä), Teknologiateollisuus
Talousnäkymät-raportti 3/2023 (10.8.), Teknologiateollisuus
Teknologiateollisuuden / Suomen talousnäkymät dioina (elokuu 2023), Teknologiateollisuus
Suhdannebarometri (27.7., seuraava julkaistaan 30.10. ), Elinkeinoelämän keskusliitto
Kuva: Asuin- ja toimitilarakentaminen Suomessa
Lähde: Suhdannepaketti (16.6.), Teknisen Kaupan Liitto
Rakennuslupien kuutiomäärä 04-06/2023 väheni vuodentakaisesta
Uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia huhti-kesäkuun aikana yhteensä 7,9 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 35 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Aloitettujen rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni 15 % ja valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä 18 % vuodentakaisesta.
Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni 58 % vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin 5 378 asunnolle, joka oli 62 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Lähde: Rakennus- ja asuntotuotanto (22.8.), Tilastokeskus
Raksu arvioi rakentamisen vähenevän 6-8 % kuluvana vuonna
Vähentyminen painottuisi asuinrakennuksiin. Ennustetta on korjattu selvästi alaspäin vuoden alun jälkeen. Asuntoaloitusten määräksi ennustetaan 23 000 asuntoa vuonna 2023.
Rakennuslupien määrä on vähentynyt selkeästi eivätkä aloitukset välttämättä käynnisty luvista huolimatta. Rakentamisen tuotannon ennustetaan kääntyvän vuonna 2024, mutta sekä kysynnän elpyminen että kustannusten aleneminen ovat edellytys tuotannon kasvulle.
Toimitilarakentamisella on potentiaalia, mutta hankkeiden käynnistymiseen liittyy epävarmuutta. Raksu ennustaa korjausrakentamisen vähenevän vuonna 2023 noin prosentin vauhdilla. Hintojen nousu on vaikuttanut selvästi korjausrakentamisen volyymiin, vaikka liikevaihto onkin kasvanut.
Rakentamisen hintojen nousuvauhti on alkanut tasaantumaan. Rakentamisen työllisyyden ennakoidaan heikentyvän selvästi.
Lähde: Rakentaminen 2023-2024 : Syksy 2023 (30.8.), Rakennusalan suhdanneryhmä (RAKSU), valtionvarainministeriö
Katso myös kuvapaketti
Suomen Pankki: Luottamus tulevaan on yhä heikkoa
Suomen talouskasvu on pysähdyksissä ja näkymät seuraaville kuukausille ovat yhä heikot. Työmarkkinoiden suhdannehuippu on takanapäin ja avointen työpaikkojen määrä on vähentynyt. Hyvänä pysynyt työllisyys sekä purkautuneet säästöt ovat tukeneet yksityistä kulutusta.
Samaan aikaan yritysten tilanne on heikentynyt. Erityisesti teollisuuden luottamus ja odotukset ovat heikentyneet selvästi. Noussut kustannus- ja korkotaso sekä riittämätön kysyntä hidastavat yritysten investointeja. Inflaatio on hidastunut odotetusti energiahintojen laskun seurauksena, mutta yhdessä nousseen korkotason kanssa se rasittaa edelleen kotitalouksien ostovoimaa.
Lähde: Elokuun 2023 talouskatsaus (10.8.), Suomen Pankki
Katso myös EKP:n tilastouutiset ja ladattavat euroalueen tilastot suomeksi (päivittyvä), Euroopan keskuspankki
Kuluttajien luottamus ennallaan
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli elokuussa -8,0, kun se heinä- ja kesäkuussa oli -8,8. Vuotta aiemmin elokuussa luottamusindikaattori sai arvon -14,9. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,3.
Kuluttajista 31 % arvioi elokuussa, että heidän oman taloutensa tila on heikompi kuin vuotta aiemmin ja 23 % vahvempi. Oman taloutensa kohentumiseen luotti elokuussa 27 %, ja 18 % pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.
Asunnon ostoaikeiden määrä laski selvästi pitkän ajan keskitason alle ja kodin peruskorjaamista harkitsi elokuussa tavanomaista harvempi kuluttaja. Asunnon ostoa tai talon rakentamista harkitsi enää vain 10 %. Kuluttajista vain 14 % suunnitteli käyttävänsä rahaa kodin peruskorjaamiseen seuraavan vuoden aikana.
Lähde: Kuluttajien luottamus (28.8.), Tilastokeskus
Suomen talous kasvaa, mutta harmillisen hitaasti 2023-2043
Etlan laatiman pitkän aikavälin ennusteen mukaan tuottavuuskasvu on Suomessa keskimäärin reilun prosentin vuodessa vuosina 2023–2043. Positiivisen sysäyksen Suomen talousnäkymiin voi pitkällä aikavälillä tuoda vihreä siirtymä. Etla ennustaa, että tehtyjen työtuntien määrä pysyy liki muuttumattomana seuraavana kahtena vuosikymmenenä.
Etlan pitkän aikavälin ennuste julkaistaan yksityiskohtaisemmin Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa myöhemmin syksyllä 2023.
Lähde: Pitkän aikavälin ennuste, uutinen (27.6.), Elinkeinoelämän tutkimuslaitos
HUOM: Syksyn suhdanne-ennuste julkaistaan 14.9.
Katso myös kevään toimialakatsaus (10.5.)