Tuotetietosanastoa
Sanasto
-
ATEX (Räjähdysvaaralliset tilat)
ATEX-laitedirektiivi (atmosphères explosibles, 1994/9/EY, 2014/34/EU) koskee räjähdysvaarallisissa normaali-ilmanpaineisissa ilmaseoksissa – ilman ja kaasun tai ilman ja pölyn seokset – käytettäväksi tarkoitettuja laitteita.
Ex-laitteita ovat kaikki sellaiset koneet ja laitteet, jotka on tarkoitettu käytettäväksi Ex-tiloissa. Mukaan luetaan myös näiden laitteiden räjähdyssuojauksen kannalta tarpeelliset turva-, säätö- ja ohjauslaitteet, jotka voivat sijaita toisinaan myös Ex-tilan ulkopuolella.
-
BREEAM
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) on rakennusten ympäristöluokitusjärjestelmä, joka arvioi rakennusten ympäristötehokkuutta ja kestävyyttä.
Arvioi rakennuksen suorituskykyä useilla eri alueilla, kuten energian ja veden käytössä, sisäympäristön laadussa, saasteiden vähentämisessä, maankäytössä ja ekologisuudessa sekä materiaalien ja jätteiden hallinnassa.
-
CBAM
-
CE-merkintä
CE-merkintä tuotteessa osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset, ja että tuote on läpikäynyt mahdollisesti vaaditut tarkistukset.
CE-merkinnästä on lisätietoja mm. Tukesin sivuilla.
-
EcoVadis
EcoVadis on yritysten kestävän kehityksen arvioinnin palveluntarjoaja. Se tarjoaa yrityksille arviointityökalun, joka auttaa yrityksiä mittaamaan ja parantamaan kestävää kehitystä koskevia suorituskykyään. EcoVadis käyttää arvioinnissaan kansainvälisiä kestävän kehityksen standardeja ja arviointikriteerejä.
EcoVadisin arvioinnissa yrityksiä arvioidaan monilla eri osa-alueilla, kuten ympäristöasioissa, sosiaalisessa vastuussa, hankintaketjun hallinnassa ja liiketoimintakäytännöissä. Arvioinnin perusteella yritys saa raportin kestävän kehityksen suorituskyvystään sekä suosituksia ja toimenpide-ehdotuksia kestävän kehityksen parantamiseksi.
EcoVadis-palvelua käyttävät yritykset voivat myös jakaa arviointituloksiaan asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, mikä voi auttaa yrityksiä erottumaan markkinoilla kestävän kehityksen johtajina ja lisäämään kilpailukykyään. EcoVadis-palvelun avulla yritykset voivat myös osoittaa sitoutumisensa kestävän kehityksen tavoitteisiin ja parantaa sidosryhmien luottamusta yritystä kohtaan.
-
Ekosuunnitteludirektiivi
Ekosuunnitteludirektiivi on tuotekohtainen haku (65 tuoteryhmälle, syyskuu 2018) joka löytyy energiaviraston ylläpitämiltä nettisivuilta https://ekosuunnittelu.info/.
-
Energiatehokkuusdirektiivi (EED)
Energiatehokkuusdirektiivi (EED) asetetaan tavoitteita lähinnä valtakunnallisella ja alueellisella tasolla sekä yrityksiin kohdistettuna
-
Energiamerkintädirektiivi
Energiamerkintäasetuksia on annettu pääosin kuluttajatuotteista, mutta myös joistakin rakennustuotteista.
Energiamerkintävaatimukset koskevat vain niitä tuoteryhmiä, joista on säädetty tuoteryhmäkohtainen energiamerkintäasetus.
Suomessa energiamerkinnän ylläpitoa ja oikeellisuutta valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).
-
EPD (Environmental Product Declaration)
Ympäristöseloste on yhdenmukainen tapa tuotteen ympäristövaikutusten kuvaamiseen. Ympäristöselosteen laadinta perustuu aina eurooppalaisiin standardeihin ja ympäristöselosteet ovat kolmannen osapuolen verifioimia.
-
ETIM
ETIM kansainvälinen standardi tuotteiden luokittelulle ja teknisten tietojen ilmoittamiseen.
ETIMin avulla tuotetietojen jakaminen ja välittäminen on helppoa ja yksinkertaista ja se on laajasti käytössä B2B-ammattilaisten välillä.
ETIM itsessään ei ole lopputuote vaan se tarjoaa standardoidun rakenteen tuotetietojen vaihtoa varten eri osapuolten välillä. ETIM luo perustan monenlaisille sovelluksille tuotetietokannoista tuotetietojen hallintaohjelmistoihin.
-
EU-taksonomia
EU-taksonomia on työkalu, joka auttaa määrittämään ja ohjaamaan kestävää rahoitusta Euroopassa.
EU-taksonomia antaa selkeät kriteerit sille, mitkä investoinnit ja toiminnat edistävät esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaa, ekosysteemien suojelua ja veden puhtauden parantamista. Se auttaa sijoittajia, yrityksiä ja rahoituslaitoksia tunnistamaan ja edistämään kestävää toimintaa
-
FIGBC
Green Building Council Finland (FIGBC) on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on, että rakennettu ympäristö on keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua.
-
FI-merkintä
FI-merkki myönnetään vain tarkat testit ja tarkastukset läpäisseille tuotteille. FI-sertifioitu tuote täyttää aina direktiivin turvallisuusvaatimukset tuotteelle.
FI-merkki on aina luotettava osoitus tuotteiden sopivuudesta suomalaisiin olosuhteisiin, joissa esimerkiksi kylmät talvet koettelevat sähkölaitteiden ja rakennustuotteiden kestävyyttä.
Merkin takana ovat testaus-, tarkastus- ja sertifiointialan johtavat yritykset, SGS Fimko ja Inspecta.
-
GWP-luku
Lämmityspotentiaali (engl. Global Warming Potential, GWP) on sen mitta, kuinka paljon lämpöenergiaa kasvihuonekaasu vangitsee ilmakehään tietyksi ajanjaksoksi suhteessa hiilidioksidiin (CO2).
-
hEN-standardi
hEN-standardi on Euroopan standardi, joka on osa Euroopan standardisointijärjestelmää (EN-standardit). hEN-standardit ovat teknisiä standardit, joita käytetään tuotteiden ja rakennusmateriaalien arvioimiseen ja testaamiseen Euroopan unionin alueella.
"hEN" tulee sanoista "harmonisoitu eurooppalainen standardi" (harmonized European standard) ja se tarkoittaa, että kyseinen standardi on harmonisoitu EU-lainsäädännön kanssa. hEN-standardit ovat vapaaehtoisia, mutta niiden käyttöä suositellaan, sillä ne auttavat valmistajia varmistamaan tuotteiden yhteensopivuuden EU:n lainsäädännön kanssa.
hEN-standardit kattavat monia eri tuoteryhmiä, kuten rakennusmateriaaleja, sähkötuotteita, henkilösuojaimia ja lääketieteellisiä laitteita. Standardit määrittelevät tarkasti tuotteiden ominaisuudet, testausmenetelmät ja suorituskykystandardit. Näin varmistetaan, että tuotteet täyttävät tietyt turvallisuus- ja laatuvaatimukset, jotka ovat välttämättömiä EU-markkinoille pääsemiseksi.
hEN-standardit kehitetään Euroopan standardisointijärjestö CEN (European Committee for Standardization) ja Euroopan unionin komission yhteistyönä.
-
Kemikaalilainsäädäntö (REACH)
REACH-asetuksessa http://www.kemikaalineuvonta.fi/fi/EU-asetukset/RE… (Registration, Evaluation, Authorization and restriction of Chemicals) säädetään kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista sekä tiedottamisesta toimitusketjussa.
Tämä tarkoittaa, että asetus koskee esimerkiksi kemiallisia aineita maaleissa, siivousaineissa, liimoissa, teollisuuskemikaaleissa, tekstiileissä, huonekaluissa, urheiluvälineissä ja sähkölaitteissa.
-
LCA
LCA on elinkaariarviointi, menetelmä ympäristövaikutuksen mittaamiseen
-
LEED
Yhdysvaltain Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ekorakentamisen sertifiointijärjestelmä.
LEED-sertifioinnissa rakennukset arvioidaan erilaisten ympäristöystävällisyyteen liittyvien kriteerien, kuten energiatehokkuuden, vedenkäytön, materiaalien valinnan ja sisäilman laadun perusteella.
-
LEVEL(s)
Level(s) on Euroopan komission laatima menetelmä rakentamisen resurssitehokkuuden mittaamiseen. Se on kehitetty laajassa yhteistyössä EU:n jäsenmaiden sekä kestävän rakentamisen ammattilaisten kanssa. Rakennusalan yrityksillä ja järjestöillä on ollut tärkeä rooli menetelmän kehittämisessä.
Level(s)-menetelmässä on kuusi päätavoitetta: Elinkaaren hiilijalanjälki, Resurssitehokas materiaalien käyttö, Veden kulutus, Terveelliset tilat ja sisäilman laatu, Sopeutuminen ilmastonmuutokseen ja Elinkaarikustannukset.
Kukin päätavoite sisältää useita alakohtia. Useimmat tavoitteet edellyttävät olemassa olevien EN-standardien käyttöä. Arviointia voidaan tehdä kolmella eri tarkkuustasolla: Yksinkertaistettu arviointi (Yhteinen lähtötaso EU:n rakennusten arviointiin), Vertaileva arviointi (Toiminnallisesti samanlaisten rakennusten vertailu) ja Yksityiskohtainen optimointi (Ympäristöindikaattorien laaja käyttö).
Arvioinnin eri tarkkuustasojen avulla on tarkoitus mahdollistaa menetelmän soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin. Yksinkertaistettu taso tarjoaa matalan kynnyksen elinkaariarvioinnin aloittamiselle. Edistynein taso mahdollistaa monipuolisten arviointimetodien käytön kokeneille elinkaariarvioinnin ammattilaisille.
Euroopan komissio: Level(s)-menetelmä (englanniksi)
-
Kuljetusvaarallinen aine (VAK)
Aine, seos, liuos, esine, väline tai tavara, joka aiheuttaa räjähdys-, palo-, tartunta- tai säteilyvaaraa, on syttyvä, reaktiivinen, myrkyllinen, syövyttävä tai tuottaa vaarallisia reaktioita kuljetuksessa aiheuttaen vaaraa ihmisille, ympäristölle tai omaisuudelle.
-
PEP Ecopassport
PEP EcoPassport on ympäristöarviointityyppi, joka arvioi tuotteen ympäristövaikutuksia sen koko elinkaaren ajan. Se antaa tietoa tuotteen ympäristösuorituskyvystä, mukaan lukien kasvihuonekaasupäästöt, energiankulutus, veden käyttö ja vaarallisten aineiden käyttö.
-
Primäärienergiakerroin
Primäärienergiakerroin kuvaa sitä, kuinka paljon primäärienergiaa tarvitaan tuottamaan yksikkö toissijaista tai loppukäytössä hyödynnettävää energiaa.
Primäärienergiakertoimia käytetään usein rakennusten energiatehokkuuden laskemisessa ja arvioimisessa, erityisesti kun halutaan vertailla eri energialähteitä ja niiden ympäristövaikutuksia.
-
Rajapinta
API eli Application Programming Interface (sovellusohjelmointirajapinta) toimii tiedon välittäjänä eri ohjelmistokomponenttien tai -järjestelmien välillä. Rajapinnan avulla ohjelmistot voivat kutsua toistensa toimintoja ja käsitellä toistensa dataa.
APIt voivat olla julkisia tai yksityisiä, tarjoten kehittäjille pääsyn ulkoisiin palveluihin tai dataan (julkiset APIt) tai mahdollistaen organisaation sisäisten järjestelmien integraation (yksityiset APIt).
Käytännössä API koostuu joukosta määrityksiä, kuten funktiokutsuja, protokollia ja työkaluja, jotka ohjaavat, kuinka ohjelmistokomponentit vuorovaikuttavat. Esimerkiksi verkkopalvelun API voi määritellä, kuinka sovellukset voivat pyytää ja vastaanottaa tietoja HTTP-protokollan kautta, mukaan lukien erilaisten resurssien (kuten tietueiden tai kuvien) hakeminen, luominen, muokkaaminen tai poistaminen.Lue lisää Sähkönumerot.fi-palvelun rajapinnasta.
Tutustu Sähkönumerot.fi-palvelun rajapinnan dokumentointiin.
-
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD)
EPBD on lyhenne sanoista "Energy Performance of Buildings Directive", eli rakennusten energiatehokkuudesta annettu Euroopan unionin direktiivi. EPBD-direktiivi asettaa vaatimuksia rakennusten energiatehokkuudelle ja edistää energiatehokkuutta rakennusten koko elinkaaren ajan, aina suunnittelusta purkamiseen asti. Direktiiviin sisältyy määräyksiä muun muassa rakennusten energiatehokkuusvaatimuksista, energiatodistuksista, tarkastuksista ja korjaustoimenpiteistä. EPBD-direktiivin tarkoituksena on vähentää rakennusten energiankulutusta ja siten vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää kestävää kehitystä.
-
Rakennustuoteasetus (CPR)
Rakennustuoteasetuksen tavoitteena on tarkkojen ja luotettavien tietojen saanti rakennustuotteiden suoritustasoista ja ominaisuuksista yhteisellä eurooppalaisella tavalla.
-
STUL-takuu
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto on luonut STUL-takuu-järjestelmän, jolla takuuajan riskit jaetaan oikeudenmukaisesti valmistajan/maahantuojan ja urakoitsijan välillä ja saadaan markkinoille tuotteita, jotka täyttävät YSE 1998 -ehtojen takuuehdot.
-
Suoritustasoilmoitus (DoP)
DoP on lyhenne sanoista "Declaration of Performance", eli suoritustasoilmoitus. DoP on rakennustuoteasetuksen mukainen ilmoitus, joka sisältää tietoa rakennustuotteen suorituskyvystä, ominaisuuksista ja käyttörajoituksista. Suoritustasoilmoitus annetaan CE-merkinnän yhteydessä ja se on tärkeä osa rakennustuotteen CE-merkintää.
DoP-ilmoitus sisältää tietoa muun muassa tuotteen suorituskyvystä, käyttötarkoituksesta, turvallisuusvaatimuksista ja ympäristövaikutuksista. Ilmoituksessa on myös tiedot, jotka mahdollistavat tuotteen vertailun muihin vastaaviin tuotteisiin.
DoP-ilmoituksen antamisesta vastaa tuotteen valmistaja tai maahantuoja. Ilmoituksen laatiminen edellyttää tuotteen suorituskyvyn arviointia standardien ja teknisten määräysten mukaisesti. DoP on tärkeä asiakirja rakennushankkeissa, sillä sen avulla rakennusvalvontaviranomaiset ja muut hankkeen osapuolet voivat varmistua siitä, että käytössä olevat rakennustuotteet täyttävät tarvittavat suorituskykyvaatimukset.
-
Sähköturvallisuus (LVD); elektromagneettinen yhteensopivuus (EMC)
Pienjännitedirektiivin (low voltage directive, 2014/35/EU) tarkoituksena on taata, että EU:n markkinoilla olevat sähkölaitteet eivät oikein käytettyinä, asennettuina ja huollettuina vaaranna henkilöiden, kotieläinten tai omaisuuden turvallisuutta. Direktiivin soveltamisalaan kuuluvat kaikki vaihtovirralla nimellisjännitealueella 50–1000 V ja tasavirralla nimellisjännitealueella 75–1500 V toimivat sähkölaitteet.
Sähkömagneettinen yhteensopivuus EMC-direktiivin (electromagnetic compatibility, 2014/30/EU) tavoitteena on varmistaa, että laitteistojen sähkömagneettinen yhteensopivuus on tasoltaan riittävä. Näin suojataan radiotietoliikennettä, sähkö- ja tietoliikenneverkkoja sekä niihin liittyviä laitteita sähkömagneettisilta häiriöiltä
-
Sähkö- ja elektroniikkaromua koskevat säädökset (WEEE, RoHS)
Sähkö- ja elektroniikkalaite-romudirektiivin 2012/19/EU (WEEE-direktiivi) tarkoituksena on ennaltaehkäistä sähkö- ja elektroniikkalaiteromun syntymistä sekä edistää romun uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja muita hyödyntämistapoja loppukäsittelyyn tulevan jätteen määrän vähentämiseksi.
RoHS-direktiivi (Restriction of Hazardous Substances) (2011/65/EU) rajoittaa kadmiumin, lyijyn, elohopean, kuudenarvoisen kromin, polybromattujen bifenyylien (PBB) ja polybromattujen difenyylieetterien (PBDE) käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.
Direktiivien vaatimukset koskevat kaikkia sähkö- ja elektroniikkalaitteita, joita ei ole erikseen rajattu soveltamisalan ulkopuolelle. Soveltamisalaan kuuluvat kodinkoneet, tieto- ja teletekniset laitteet, kuluttajaelektroniikka, valaistuslaitteet, sähkö- ja elektroniikkatyökalut, lelut, vapaa-ajan- ja urheiluvälineet, terveydenhuollon laitteet, tarkkailu- ja valvontalaitteet sekä automaatit.
-
Tuotteiden eko- ja ympäristömerkinnät
Vapaaehtoiset ekomerkinnät esim. EU:n Ekokukka tai Energy Star tai kotimainen Joutsenmerkki myönnetään tuotteille, jotka ovat korkealla tasolla ympäristönsuojelun tai energiatehokkuuden suhteen.
-
UNSPSC
UNSPSC on lyhenne sanoista "United Nations Standard Products and Services Code", eli Yhdistyneiden kansakuntien standardoitua tuotteiden ja palveluiden luokittelujärjestelmää. Kyseessä on kansainvälinen luokitusjärjestelmä, joka on kehitetty standardoimaan ja helpottamaan tuotteiden ja palveluiden tunnistamista ja luokittelemista.
UNSPSC-järjestelmässä on yli 50 000 tuoteryhmää ja alaluokkaa, joihin voidaan luokitella tuotteita ja palveluita. Järjestelmä on tarkoitettu käytettäväksi kaikenlaisissa hankinnoissa, ja se on erityisen hyödyllinen julkishallinnon hankinnoissa, joissa käytetään usein standardoituja luokitusjärjestelmiä.
UNSPSC-järjestelmä on kehitetty vuonna 1998 ja se on yksi Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman (UNDP) hallinnoimista hankintajärjestelmistä. Järjestelmä on avoin ja maksuton kaikille käyttäjille, ja sen käyttöä suositellaan kaikille organisaatioille, jotka tekevät hankintoja tai käsittelevät tuotteiden ja palveluiden luokittelua.
-
Uusiutuvien energioiden direktiivi (RES-direktiivi)
RES-direktiivi on lyhenne sanoista "Renewable Energy Sources Directive", eli uusiutuvista energialähteistä annettu Euroopan unionin direktiivi. Direktiivi on osa EU:n ilmasto- ja energiapakettia, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä. RES-direktiivin tavoitteena on edistää uusiutuvan energian käyttöä EU:ssa ja nostaa uusiutuvan energian osuutta energiantuotannossa. Direktiivissä asetetaan jäsenmaille tavoitteita uusiutuvan energian osuuden kasvattamiseksi, mukaan lukien tavoite nostaa uusiutuvien energialähteiden osuus 32 %:iin EU:n loppukulutuksesta vuoteen 2030 mennessä. Direktiivi sisältää myös määräyksiä uusiutuvan energian tuotantotuen järjestelmistä, sähkömarkkinoiden avaamisesta uusiutuvan energian tuottajille sekä uusiutuvan energian käytön edistämisestä julkisissa hankinnoissa.