JarmoRaninen STKJarmo Ranisen blogikirjoitus

Miksi ja miten Sähkönumerot.fi-haku uudistui?

Palvelun uusi haku julkaistiin syksyllä ja sai hyvän vastaanoton. Ainoat epäröivät kommentit ovat tulleet muutamilta kokeneilta käyttäjiltä, jotka ovat tottuneet siihen tuttuun ja turvalliseen.

Tänä päivänä hakukäyttäytyminen verkossa on muuttunut. Olemme tottuneet kirjoittamaan selaimeen useita sanoja peräkkäin ja saaneet tulokseksi joskus jopa sitä mitä halusimme – lisättynä tuhansilla muilla tuloksilla. Päätimme siis rakentaa tämän päivän ammattilaisia entistä paremmin palvelevan haun.

Sähkönumerot.fi-palvelun uudistunut haku mahdollistaa tuotteiden löytymisen monella eri tavalla; tuotteet löytyvät edelleenkin toimittajan, yleisnimen, tuotemerkin ja tuotesarjan avulla sekä tietysti takaraivoon syöpyneellä sähkönumerolla. Näistä lähes kaikki vaativat nimitietoa tuotteesta löytyäkseen.

Uusien toimintojen myötä hakeminen muuttuu tarkemmin kohdennetuksi ja sitä kautta oikeat tuotteet löytyvät entistä helpommin ja nopeammin. Parhaisiin esimerkkeihin kuuluvat valaisimet, joka on ETIM:ssä ehkä tarkimmin määritelty tuoteryhmä. Tekniset ominaisuudet ovat parhaita hakuehtoja, onhan erilaisiin tiloihin tarvetta asentaa erilaisin ominaisuuksin olevia valaisimia.

Valaisinvalmistajat ja -maahantuojat (unohtamatta muita toimijoita) ovatkin täydentäneet tuotteiden teknisiä ominaisuuksia kiitettävästi järjestelmään auttaakseen suunnittelijoita löytämään oikean tuotteen suunnitelmiin ja ehkä vertaamaan jopa useamman toimittajan tuotteita keskenään, vastaavia tuotteita kun on markkinoilla.

Vastaavan tuotteen löytäminen järjestelmästä on helppoa, kunhan tiedossa ovat ne tekniset ominaisuudet, joiden tulee olla vastaavat. Tämä auttaa myös sähköurakoitsijaa (ja miksei myös tilaajaa) löytämään oikean vaihtoehtoisen tuotteen oikealle paikalle, jos esimerkiksi suunnittelun perustana oleva tuote ei olekaan saatavilla oikeaan aikaan tai urakoitsija kokee toisen valmistajan vastaavan tuotteen suunniteltua paremmaksi esimerkiksi sen helpon asennettavuuden takia (tässä pitää luottaa ammattilaiseen eli sähköurakoitsijaan). 

Sähkönumerot.fi -palvelussa ei ole hintoja, ja siksi palvelu toteuttaa reilua kilpailua alalla - kaikilla on mahdollisuus saada tuotteensa palveluun ja näkyviin alan ammattilaisille. Tuskin kukaan alalla haluaa painaa laatua alemmaksi ainoastaan hinnan takia, ammattiylpeyskin estää sen.

Koko ketjussa suunnittelijasta loppukäyttäjään kaikkien on helppo saada tiedot tuotteista Sähkönumerot.fi -palvelusta.

Oikeiden tuotteiden löytyminen tai vastaavien tuotteiden löydettävyys ja hyväksyminen kohteeseen on kaikkien yhteinen asia ja uusi haku antaa siihen entistä paremmat mahdollisuudet. Sähkönumerot.fi -palvelun tiedot ovat samat kuin valmistajalla/maahantuojalla, yrityksethän ylläpitävät itse omien tuotteidensa tietoja palvelussa.

Kaikki hyötyvät Sähkönumerot.fi -palvelun helposti haettavasta standardoidusta tuotetiedosta, niin suunnittelija, urakoitsija, tilaaja kuin kauppakin. Toiminta tehostuu, kun jokaisen toimijan ei tarvitse erikseen etsiä tuotteita projektiin. Kertomalla avoimesti tekniset hakuehdot, on koko toimitusketjulla mahdollisuus kehittyä ja palvella loppuasiakkaitaan entistäkin paremmin.

Suuressa tulevaisuuden kuvassa kaikki kiinteistö- ja rakennusalan tuotetieto on standardoitu ja tiedoista voidaan tarvittaessa muodostaa vaikka Rakennuksen tuoteseloste.

Vuoden 2019 teemana voisi olla Siiloista ulos ja yhteistyöllä eteenpäin!

Jarmo Raninen
Tuotetieto- ja tilastoasiantuntija
Sähkönumerot.fi