JarmoRaninen STKSähkönumerot.fi tuotetietoasiantuntija Jarmo Raninen:

Loppuvatko sähkönumerot kesken?

Sähkönumero on 7-numeroinen numerosarja, jonka kaksi ensimmäistä numeroa kertoo tuoteryhmän. Jokaisessa tuoteryhmässä on siten numeroita 99 999 kpl. Kaikkiaan käytössä on 60 tuoteryhmää, joten käytettävissä olevia sähkönumeroita on kaikkiaan 6 miljoonaa kappaletta. Käytössä (=aktiivinen, julkaisematon, arkistoitu) on vasta 550 000 sähkönumeroa, joten kokonaistilanne on hyvä, mutta…

Esimerkiksi 41 ja 42 Sisävalaisimet -tuoteryhmien numerot voivat loppua kesken

Tuoteryhmät 41 ja 42 yhdistettiin runsas vuosi sitten. Molempien ryhmien nimi on nyt Sisävalaisimet ja ne on tarkoitettu sekä asunto- että julkisten tilojen valaisimille. Molemmissa ryhmissä on käytössä samat Yleisnimet.

Yhdistäminen oli välttämätöntä, sillä 42-tuoteryhmässä kaikki numeroalueet (= sähkönumeron kolme keskimmäistä numeroa) on jaettu eri toimittajille. Numeroalueiden sisällä käyttämättömiä sähkönumeroita on sen sijaan yhä runsaasti. Kaikkiaan 42-tuoteryhmässä on käytössä vain 61 000 sähkönumeroa eli todellisuudessa vapaita numeroita on vielä 39 % kaikista 42-ryhmän numeroista.

Vuosittain uusia sisävalaisimia avataan useita tuhansia, joten uhkana on, että myös tuoteryhmä 41 täyttyy muutaman vuoden kuluessa, jos kaikkia numeroita ei oteta käyttöön systemaattisesti ja fiksusti. Niinpä toimittajien, joille on jo avattu numeroalueita 42-tuoteryhmään, tulee käyttää kaikki heille varatuilla numeroalueilla olevat numerot ennen kuin 41-tuoteryhmään avataan uusia numeroalueita. Sähkönumeroa avattaessa järjestelmä antaa pienimmän mahdollisen vapaan numeron, kun sähkönumerokenttään täyttää vain tuoteryhmän numeron.

Toimittajille osoitettujen numerosarjojen sisällä olevat käyttämättömät numerot on hyödynnettävä uusia tuotteita avattaessa

Tämä koskee kaikkia tuoteryhmiä, vaikka akuutein tilanne on tuoteryhmissä 41 ja 42 Sisävalaisimet.

Sähkönumerot.fi-palvelussa numeroalueiden sisällä olevia käyttämättömiä numeroita ei ole mahdollista siirtää toimittajalta toiselle, sillä järjestelmän toimintalogiikka ja tuotetietojen ylläpito-oikeudet perustuvat numeroalueisiin.

Kannattaa muistaa, että tuotteen tuotemerkki tai tuotesarja kytkee sen informatiivisesti rinnakkais- ym. tuotteisiin.

Numerot ovat vain numeroita 😊

Sähkönumerojärjestelmä täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Kestävästi ja vastuullisesti toimimalla mahdollistamme sen, että sähkönumerointijärjestelmä on kestävällä pohjalla ja voi ongelmitta palvella käyttäjiä myös tulevat vuosikymmenet.

 

Jarmo Raninen

Tuotetietoasiantuntija

Sähkönumerot.fi