Lue Mustan Kirjan perintö -blogikirjoitus

Esa Halmetoja, Senaatti-kiinteistöt, erityisasiantuntija, ylläpidon digitalisaatio, kertoo blogissaan tietomallipohjaisen suunnittelun asettamista vaatimuksista tuotetiedoille. Kirjoitus on alunperin julkaistu Plaani-lehdessä 4/2018.

Esa Halmetoja: Mustan Kirjan perintö

 
 

_________________________________________________________________________________

 
 

ETIM-exceliin parannuksia

ETIM-exceliin on tehty käyttöä helpottavia muutoksia:

  • Taulukossa on nyt myös Yleisnimi ja Tekninen nimi  -sarakkeet tuotteiden tunnistamisen helpottamiseksi.
  • Arvovalintakentissä näkyy nyt koodin lisäksi myös teksti.

 

 
 

_________________________________________________________________________________

 
 

Tuotetietojen välitys REST API -rajapinnan avulla

Tuotetietojen hyödyntäminen on entistä helpompaa, sillä tuotetietoja voi nyt hakea Sähkönumerot.fi-palvelusta REST API -rajapinnan avulla json-muodossa. Toimittajalla on mahdollisuus hyödyntää kerran Sähkönumerot.fi-palveluun annettuja tietoja esimerkiksi omilla nettisivuilla, jolloin riittää, että tiedot päivitetään vain yhdessä paikassa.

Rajapinnan käytöstä tehdään aina tiedojen hyödyntäjän kanssa käyttösopimus, jossa mm. sovitaan tapauskohtaisesti mihin pakettiin/paketteihin käyttäjällä on käyttöoikeus. Kunkin rajapintapaketin käytöstä veloitetaan erilinen vuosittainen käyttömaksu. Itse tuotetiedoista STK ei peri maksua.

Rajapinnan kautta välitettävät tiedot on jaettu kuuteen pakettiin:

1. Perustiedot: Tuotekoodit, -nimet, toimittajatiedot, logistiikkatiedot ja nettikuva. Käyttäjinä mm. urakointi- ja tarjouslaskentaohjelmistot, rakennuttajat, teollisuus, kiinteistön hoito jne.

2. SURA-tiedot: Tuotteen nimi- ja tunnistetiedot, toimittajan tuotesivu -linkki sekä valaisimien, kaapeliteiden, kaapelien, keskusten, pistorasioiden, kytkinten ja painikkeiden, liike- ja läsnäolotunnistimien, telerasioiden sekä paloilmoittien ja -painikkeiden ETIMin mukaiset tekniset avaintiedot. Käyttäjinä mm. sähkösuunnitteluohjelmistot.

3. ETIM-tiedot: Tunnistetiedot ja kaikki ETIM-tiedot. Käyttäjinä mm. tukut.

4. Kuvat, linkit ja tuotekuvaukset: Tunnistetiedot ja kaikki kuvat, dokumentit, linkit ja tuotekuvaukset. Käyttäjinä mm. tukut.

5. Kaikki tiedot: Kaikki Tuotetietostandardi 2017 mukaiset tiedot + paketti 3 ETIM-tiedot. Käyttäjinä mm. valmistajan/maahantuojan oma käyttö ja tukut.

6. Arkistoidut tuotteet: Käyttäjinä kaikki edellä mainitut.

Tarkempi, tekninen kuvaus rajapinnoista löytyy täältä: www.sahkonumerot.fi/doc/

 
 

_________________________________________________________________________________

 
 

Sähkönumerot.fi-sivusto ei enää tue Internet Explorer -selainta

Sähkönumerot.fi-palvelu toimii parhaiten uusimmilla selaimilla. Tuettuja selaimia ovat Chrome, Edge, Firefox ja Safari. Internet Exploreria ei enää tueta, joten sivusto ei välttämättä toimit oikein IE:llä.

 
 

_________________________________________________________________________________

 
 

Sähkönumerot.fi-perehdyttämispäivät

Tuotetietojen merkitys sähköteknisten tuotteiden toimitusketjussa on kasvanut viime vuosina merkittävästi ja Sähkönumerot.fi-palvelun toiminnallisuudet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet. Sähkönumerot.fi-koulutuksesta onkin tullut oleellinen osa sähköistysalan kaupan perehdytystä.

Perehdytykset pidetään aamupäivisin ja niissä keskitytään joko sähkönumeroiden ja Sähkönumerot.fi-sivuston käyttöön tai ETIM-tietoihin. Puolivuosittain pyritään järjestämään myös koko päivän koulutus, jossa käsitellään kummatkin osa-alueet samana päivänä.

Koulutusaikataulu, joka löytyy myös Sähkönumerot.fi-etusivulta Tapahtumat-osiosta:

2.4.2019 klo 9-12        Sähkönumerot.fi-perehdytys
9.4.2019 klo 9-12        ETIM-perehdytys

7.5.2019 klo 9-12        Sähkönumerot.fi-perehdytys
14.5.2019 klo 9-12      ETIM-perehdytys

7.6.2019 klo 9.30-15   Sähkönumerot.fi- ja ETIM-perehdytys

Koulutukset ovat maksuttomia ja ne järjestetään STK:n tiloissa Lauttasaaressa. llmoittaudu edellisen viikon perjantaihin mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Tervetuloa!