Osallistuminen Rakentamisen muovit - green dealiin on näyttävä ja luottamusta herättävä tapa osoittaa vastuullisuutta. Sähköteknisen kaupan liitto on sopinut ympäristöministeriön ja järjestöjen kanssa, että sen jäsenyritykset voivat liittyä helposti mukaan. Omista kokemuksistaan green dealista kertovat jäsenyrityksemme ABB, Ahlsell, Kesko ja Sonepar.
Green deal -sopimuksella halutaan lisätä kalvomuovien erilliskeräystä rakentamisen koko toimitusketjussa ja rakentamisessa. Tavoitteena on, että ne päätyvät nykyistä tehokkaammin kierrätykseen ja raaka-aineeksi uusien kalvomuovien tuotantoon.
Sopimukseen liittyvät yritykset sitoutuvat käyttämään nykyistä enemmän kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Kalvomuovien käytön osalta tavoitteena on, että niiden raaka-aineesta 40 prosenttia on kierrätettyjä kalvomuoveja vuoden 2027 loppuun mennessä.
Muoviteollisuus ja tutkijat auttavat vähentämään ja kierrättämään
Pakkausteollisuus ja rakentaminen ovat kaksi suurinta muovien käyttäjää Euroopassa ja Suomessa. Pakkaukset kattavat noin 40 prosenttia kaikesta muovien käytöstä, ja pakkausvalmistajat lisäävät kierrätetyn materiaalin osuutta tuotteissaan.
Yksi esimerkki on kotimainen Rani Plast, joka ottaa vastaan asiakkaiden käytettyjä pakkauskalvoja ja etsii raaka-aineeksi myös muuta sopivaa muovijätettä. Yhtiö on sitoutunut lisäämään tuotteissa, kuten pakkauskalvoissa, käytettävän kierrätetyn materiaalin osuuden 25 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Lahden takaa löytyy toinen esimerkki, Trioworld, jonka kiristekalvoista useat sisältävät 30 prosenttia kierrätysmateriaalia.
Tutkimuskenttä tarjoaa omaa tukeaan yrityksille. Aalto-yliopisto on kehittänyt laskentatyökalun, jonka avulla kerrostalorakennushankkeen kalvomuovijätteen määrää voi arvioida hankkeen perustietojen pohjalta. Aallossa on tehty myös ensimmäinen kattava tutkimus kalvomuovijätteen määrästä ja laadusta rakentamisessa. Sen raporttia voit tarkastella täällä.
Liikkeelle helposti keräämällä tietoa omasta toiminnasta
Ensimmäisinä green deal -sopimusvuosinaan yritys kerää tietoa kalvomuovin käytöstään. Sen jälkeen se asettaa itselleen vähentämis- ja kierrätystavoitteet. Tapoja päästä niihin ovat esimerkiksi hankintaehdot, omat pakkaustavat ja -innovaatiot sekä toimipaikan muovinkierrätyksen käytännöt. Lisää keinoja löydät yritysten kertomina artikkelin lopussa.
Etenemisen tueksi on tarjolla laaja maksuton Motivan verkkokoulutusohjelma, jonka taustasta kertoo esittelyvideo. Rakentamisen muovit -green dealiin Suomessa voit tutustua katsomalla ympäristöministeriön videon. Se on englanninkielinen, ja siksi erinomainen väline asiasta kertomiseen omassa konsernissa. Lisätietoa Rakentamisen muovit - green deal -sopimuksesta ja selkeät toimintaohjeet löydät täältä.
Liity mukaan ja toimi vastuullisesti - hyödyt monin tavoin
Kun liityt mukaan, erilliskerätty kalvomuovi tulee päätymään nykyistä tehokkaammin kierrätykseen ja palautuu tuotteina takaisin markkinoille. Viitoitat tietä koko toimialalle ja olet edelläkävijä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Samalla parannat omaa markkina-asemaasi kierrätysvaatimusten kiristyessä.
Runsaan kolmen vuoden aikana Rakentamisen muovit – green dealiin on liittynyt useita merkittäviä sähköteknisen alan yrityksiä. Kysyimme neljältä yritykseltä käytännön kokemuksia sopimuksen toteuttamisesta. Klikkaa linkkejä ja lue, kuinka ne vastasivat kolmeen kysymykseemme.
KESKO rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimiala
Lisätietoja sitoumuksesta ja liittymisestä:
Sallamaari Muhonen, toimitusjohtaja, Sähköteknisen kaupan liitto ry, p. 044 3010 640, etunimi.sukunimi@stkliitto.fi